Hemijski piling

Hemijski piling

Hemijski piling je medicinska procedura kojom se na prirodan način regeneriše koža, stimuliše proizvodnja kolagena i poboljšava njen kvalitet i struktura.

Brojni faktori utiču na teksturu i lepotu naše kože. Stres i ubrzan način života, spoljašnji štetni uticaji, ali i brojni dermatološki problemi mogu uticati na elastičnost, svežinu i lep izgled naše kože, ali takođe mogu ubrzati i proces starenja. Poznato je da koža sama po sebi ima regenerativnu funkciju, tj. svakodnevno se odbacuju mrtve ćelije i stvaraju nove. Međutim, koži je potrebna svojevrsna pomoć u otklanjanju mrtvog sloja ćelija, budući da one dovode do niza pigmentacija i utiču na lepotu i svežinu kože.

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je medicinska procedura kojom se na prirodan način regeneriše koža, stimuliše proizvodnja kolagena i poboljšava njen kvalitet i struktura. Hemijski piling otklanja rožasti sloj kože i stimuliše stvaranje novih ćelija. Regenerisana koža postaje zdravija, svetlija, prozračnija i glatka. Hemijski piling se može koristiti na licu, dekoltu, šakama, rukama i nogama. Procedura je jednostavna i traje oko 20 minuta.

Kome se preporučuje hemijski piling?

Ova vrsta tretmana se preporučuje osobama sa hiperpigmentacijama na koži izazvanim suncem ili drugim faktorima.

Hemijski piling je, takođe, vrlo efikasan ukoliko imate problema sa aknama, ožiljcima i strijama.

Budući da hemijski piling, zbog svog sastava, stimuliše proizvodnju elastina i kolagena u koži, preporučuje se i kod umanjivanja finih bora lica. Takođe, može se kombinovati i sa drugim procedurama, kao što su hijaluronski fileri, Botolunski toksin i mezoterapija, u cilju postizanja mladolikog izgleda kože i njene regeneracije.

Koje vrste hemijskog pilinga se najčešće primenjuju?

Hemijski pilinzi voćnim kiselinama

U zavinosti od koncentracije, hemijski pilinzi voćnim kiselinama mogu biti blagi (20% glikolne kiseline) ili srednje jaki (do 70 % glikolne kiseline). Ovim pilinzima se poboljšava tekstura kože, uklanjaju fleke, umanjuju proširene pore i fine linije na licu.

Hemijski piling na bazi voćnih kiselina i salicilne kiseline. Ovaj specijalno formulisan piling se koristi za lečenje problematične kože.

Ovim pilingom se uklanja masni sloj kože i oslobađaju pore od izumrelih ćelija, čime se olakšava dejstvo aktivnih supstanci koje se koriste za lečenje akni i bubuljica. Salicilna kiselina deluje keratolitički (smanjuje broj mitisera i sprečava nastanak novih) i protivupalno, a voćne kiseline ubrzavaju nestanak crvenila i fleka.

Hemijski pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom (TCA)

Ovo je hemijski piling veće jačine. TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora i oštećenja kože od sunčevog zračenja. Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% kiseline u zavisnosti od stanja kože pacijenta. Funkcija ove kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvarajnje kolagena i elastina. Ovi pilinzi daju najbolje rezultate u tretmanu podmladjivanja kože i uklanjanja ožiljaka. Period oporavka od procedure je 7 dana.

Da li postoje neželjeni efekti?

Površnski pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte, ukoliko se primene na stručan način. Dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožiljaka i bora, ali zahtevaju posebnu negu i brigu o koži pre i posle pilinga, a neželjeni efekti zavise od saradnje i disciplinovanosti pacijenta.

Najčešći neželjeni efekat hemijskih pilinga je pojava pigmentacije posle pilinga zbog neadekvatne zašitite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.